Akupunktio ja moksibustio

Akupunktio


Perinteinen itämainen lääketiede on ikivanha hoitomuoto tai enemmänkin elämänfilosofia, joka auttaa ihmistä pysymään terveenä ja elämään pitkään. Perinne kuvaa ihmisen energeettisenä olentona. Energian, Qin, kulkua kuvataan kanavilla eli meridiaaneilla, joissa on paikkoja, joihin energia tiivistyy. Näitä kutsutaan akupunktiovärähtelijöiksi eli akupunktiopisteiksi. 

Akupunktiolla hoidetaan ja tasapainoitetaan ihmisen terveyden tilaa pistämällä neula ammattitaidolla valittuihin akupunktiovärähtelijöihin.  Neulat ovat hyvin ohuita kertakäyttöisiä neuloja. 

Sairaudet, kivut ja erilaiset häiriötilat ovat aina elimistön epätasapainotiloja. Migreenit, päänsäryt, unettomuus, stressi, nivelvaivat, selkäkivut, ahdistus, levottomuus, hormonaaliset vaivat ja vastustuskyvyn heikkous ovat yleisiä syitä hakeutua akupunktioon.

 

Moksibustio


Moksibustio kuuluu lähes aina akupunktiohoitoon. Pujosta valmistetulla moksalla lämmitetään akupunktiovärähtelijöitä tai -kanavaa. Suoramoksa, jossa "moksavillaa" laitetaan suoraan iholle, on länsimaissa harvinaisempi hoitomuoto. Toisinaan tätä käytetään siten, että ihon ja moksan väliin laitetaan suolaa, inkivääriä tai valkosipulia.

Moksibustio tuo kehoon lämpöä ja liikettä, yangia. Erityisesti kylmyyden, kosteuden tai tuulen aiheuttamissa vaivoissa moksaaminen on tehokasta. Tämä hoitomuoto koetaan usein erittäin miellyttäväksi.

Vuonna 2010 UNESCO nimesi Perinteisen kiinalaisen lääketieteen akupunktio- ja moksibustiohoidon ihmiskunnan aineettomaksi kulttuuriperinnöksi ja siten välittömän suojelun kohteeksi.